Ögonens rörelser är ihopkopplade med det centrala nervsystemet. Genom att systematiskt analysera hur en yrseldrabbad rör sina ögon går det att förstå om det finns skador i hjärnans nerver eller nervkärnor.
Sjuka ögonrörelser delas in fem grundläggande grupper. Man skiljer på avvikande mönster för ögonrörelser när ögonen hålls stilla, ögonens rörelser efter rörliga objekt s k följerörelser och hur ögonens positioner och synaxlar är i förhållande till varandra. Också ögonens sätt att röra sig i samband med huvudrörelser och alla ofrivilliga ögonrörelser ”nystagmus” ger mycket information om stora delar av hjärnans nervsystem.
Beroende på vilka slags onormala ögonrörelser som påträffas går det att närmare att avgöra var i hjärnan skadan är belägen. På så sätt kan inflammatoriska nervsjukdom MS, stroke och andra neurologiska sjukdomar uteslutas eller påvisas.
Undersökningen är funktionell d v s den mäter om systemet fungerar eller inte. Till skillnad från en röntgen av hjärnan ger därför undersökning mycket mer information. Alla skador som upptäcks med en funktionell underökning syns inte alls på röntgenundersökningar även de som utförs med stor noggrannhet.
För att ögonrörelseundersökningar ska leda till en klar diagnos krävs en van undersökare som kan känna igen felaktiga ögonrörelser och som är insatt i den komplicerade kartan över huvudets och hjärnans nerver.
en funktionell analys av nerverna mycket mer information.