- mätning av hinnsäckarnas och balansnervernas funktioner genom registrering av ljudutlösta kontraktioner i hals- och ögonmuskler (Vestibular Evoked Myogenic Potentials VEMP)
Hur fungerar det normalt
Balansorganen består av tre båggångar och två hinnsäckar. Ett fel i båggångarna ger oftast karusellyrsel som symtom. Ett fel i hinnsäckarna ger en känsla av ostadighet och desorientering.
Hinnsäckarna heter Utriculus och Sacculus. Hinnsäckarna innehåller balanskristaller. Balanskristallerna ligger på en slags gel som innehåller sinnesceller så kallade hårceller.
Sinnescellerna registrerar hur kristallerna rör sig. Om huvudet lutas åt höger kommer kristallerna med tyngdlagen att glida åt höger. Då böjs hårcellerna åt höger. Hårcellerna sänder elektrisk impuls till hjärnan. Därmed kan hjärnan uppfatta våra linjära huvudrörelser.
Utriculus registrerar huvudrörelser i horisontell led. Till exempel när vi lutar huvudet i sidled. Utriculus sinnesceller och kristaller är orienterade i horisontell ledd.
Sacculus registrerar huvudrörelser i vertikal ledd. Till exempel när vi åker hiss. Sacculus sinnesceller och kristaller är orienterade i vertikal ledd.
Om testet
Hinnsäckarna kan stimuleras med ljud. När trumhinnan och de tre hörselbenen rör sig överförs vibrationerna till hinnsäckarna. Hinnsäckarnas impulser är sammankopplade med kroppens hållningsmuskulatur till exempel huvudets halsmuskler och ögonmuskler.
Vid en ljudstimulering av höger öra kommer hinnsäcken sacculus att stimuleras och ge upphov till en sammandragning i samma sidas halsmuskulatur. Sammandragningarna kan mätas med C-VEMP (cervikal avledning).
Vid ljudstimulering av höger öra kommer också hinnsäcken utriculus att stimuleras och ge upphov till en sammandragning i vänster sidas ögonmuskulatur. Utriculus reflektoriska muskel-sammandragningarna är alltså korsade till den andra kroppshalvan. Sammandragningarna kan mätas med O-VEMP (okulär avledning).
VEMP mäter ljudutlösta muskelkontraktioner i hals- och ögonmuskler. Kontraktioner som i sin tur har utlöst från balansorganens hinnsäckar. Om bägge hinnsäckarna har normal retbarhet uppkommer symmetrisk muskelaktivitet som kan identifieras som en bi-fasisk kurva av typiskt utseende. Om en stimulerad hinnsäck inte leder till en reflektorisk muskelkontraktion talar det för att den är skadad eller att de nerver som ska leda signalerna är skadade.
VEMP används för att diagnostisera skador i hinnsäckarna, skador i de två balansnerverna och tillstånd med ljudöverretbarhet kring ett balansorgan.
Om undersökningen
Du sitter i en bekväm stol. Före undersökningen skrubbas huden och fyra elektroder fästs på hals- och ögonmuskler och på panna och bröstben. Musklerna måste vara lätt spända för att muskelreflexen ska kunna registreras tydligt. Därför ombeds du att spänna de undersökta musklerna något genom att vrida huvudet åt sidan eller att hålla blicken uppåt.
Ett öra i taget stimuleras med ett knattrande ljud under 20 sekunder. Ett dataprogram sammanställer de uppmätta muskelkontraktionerna till kurvor. En analys av kurvornas utseende och symmetri ger ett mått på hinnsäckarnas och balansnervernas funktion.
Med VEMP går det att göra detaljerade mätningar av balansorganens nerver. VEMP kan avslöja asymmetriska signalflöden från balansorganen, skilja olika varianter av vestibularisneurit mer info .
VEMP är också en pålitlig undersökning för att avslöja bristande bentäckning runt balansorganen s k takfönster-syndrom mer info.
Vid Yrselcenter utreds alla patienter med undersökningen VHIT. VHIT påvisar ofta tecken på mekaniska störningar vid känselsprötet i bakre båggången. Tillsammans med VEMP går det att utesluta eller bekräfta störnigar vid känselsprötet.
Om C VEMP Youtube (engelska)
Patientinstruktioner C VEMP (engelska)
Undersökningens resultat
Undersökningen kan utesluta eller påvisa
- skador i balansorganets hinnsäck sacculus
- skador i balansorganets hinnsäck utriculus
- skador i den övre balansnerven
- skador i den nedre balansnerven
- tillstånd med otäthet runt balansorganen takfönster-syndrom Superior Canal Dehiscense Syndrome
- mekaniska störningar vid båggångens känselspröt