- undersökning av mekaniska störning i balansorganens båggångar (Positioning tests t e x Hallpikes test)
Hur fungerar det normalt
Vid lägesförändringar och huvudrörelser påverkas balansorganets tre båggångar av tyngdlagen. Normalt sett ska vätskan i ett balansorgans båggångar vara ren och inte innehålla kristallpartiklar.
Kristallsjuka
Mekaniska båggångsstörningar är den vanligaste orsaken till yrsel- och balansstörningar och kallas även ”Kristallsjuka”. Kristallsjuka beror på att balanskristaller som normalt ska sitta fast i en hinnsäck har lossnat och med tyngdlagen ansamlat sig i balansorganets system av båggångar. Det som har lossnat kan också vara fragment av balanskristaller och små gruspartiklar.
Om det finns lösa partiklar i balansorganet gångar, kommer partiklarna att röra sig med tyngdlagens hjälp, när du gör lägesförändringar. Till exempel när du böjer huvudet framåt och bakåt. Kristaller som rör sig i en båggång medför mekaniksa tryck och sugkrafter mot båggångens känselspröt.
Lätt- och svårbehandlad kristallsjuka
Mellanstora och tunga lossnade kristaller kan du ofta behandla alldeles själv med re-positionsmanövrar.
Om de lossnade partiklarna är små, lätta eller har en tendens att fastna i varandra eller i båggångångens vägg, behövs ofta en undersökning och behandling med särskild behandlingsstol och TRV teknik för att uppnå snabbt bot.
Om testet
Om det hade det varit möjligt att skruva av ditt huvud en stund, hade det varit mycket lättare att hjälpa dig med din kristallsjuka. Eftersom huvudet sitter fast på din kropp får vi istället luta hela dig till olika positionstester. Genom att luta dig till olika positioner och samtidigt studera dina ögonrörelser, går det att diagnostisera om du har lösa kristaller eller lösa kristallfragment i balansorganets gångar.
Positionstesterna utförs oftast i en särskild behandlingstol. Stolen möjliggör obegränsade lägesprovokationer som inte hade kunnat utföras på en vanlig brits. Det innebär den mest avancerade diagnostiken av alla varianter av kristallsjuka.
Undersökningen tar bara några minuter. Innan den utförs monteras olika stöd kring lår, skuldror och bröstkorg. Du kan känna dig trygg under undersökningen. Utöver obegränsade undersökningsmöjligheter medger konstruktionen riktade tilläggskrafter som möjliggör behandling även av fastsittande och lätta kristaller.
För att kunna se och tolka uppkomna ögonrörelser används teknikerna Videonystagmoskopi och Videonystagmografi. Under undersökningen bär du en mask med infrarött ljus och kameror som filmar dina ögonrörelser. I masken är det mörkt för att du inte ska kunna fokusera blicken.
Du testas -i sittande -i ryggläge -i halvsittande läge med huvudet vridet åt höger och åt vänster sida -i ryggläge med huvudet hängande bakåt åt höger och åt vänster sida -i framåtlutande läge med huvudet böjt fram mot knäna.
I varje ny lägesprovokation analyseras dina uppkomna ögonrörelser. Därmed kan vi påvisa eller utesluta alla varianter av kristallsjuka och andra typer av lägesrelaterad yrsel.
Om undersökningen
Den vanligaste varianten av godartad lägesyrsel beror på lösa partiklar i balansorganets bakre båggång. Om du diagnostiserades med just denna variant av kristallsjuka testades du genom att ligga bakåt med huvudet vridet åt höger.
Undersökningen startade i sittande. Du ombads vida huvudet åt höger 45 grader och sedan ligga bakåt i undersökningsstolen med behållen vridning av huvudet (Hallpikes position test).
Vid lösa kristaller i höger bakre båggång uppkommer ett typiskt mönster av ögonrörelser. Ögonrörelserna som uppkommer är tillfälliga, uppåtriktade och moturs. Typiska fynd från Balanslaboratoriets bildskärmar se här (Youtube Yrselcenter)
Undersökningens resultat
Undersökningen kan utesluta eller påvisa
- mekaniska båggångsstörning kristallsjuka i bakre båggången
- mekaniska båggångsstörning kristallsjuka i mellersta båggången
- mekaniska båggångsstörning kristallsjuka i främre båggången
- lägesrelaterade ögonrörelser som beror på skador i det centrala nervsystemet
- asymmetriska balansimpulser som uppstår vid lägesförändringar De-kompensation