- Mätning av stapediusreflexen – funktionstest på ljuddämparmuskeln kartlägger skador i hörselben, hörselceller och nerver
Så fungerar det normalt
Trumhinnans vibrationer leds till hörselsnäckan via hörselbenskedjan och hörselbenet stigbygeln genom en öppning i skallbenet ovala fönstret. Systemet är utrustat med ett skydds-system mot höga ljud. Systemet består av två små muskler som aktiveras av höga ljud. Vid aktivering drar musklerna ihop sig och minskar därmed vibrationerna i trumhinnan och i hörselbenskedjan. Därmed förebyggs skador i hörselorganets celler. På motsvarande sätt skyddas ögat från skador via blinkreflexen.
Musculus tensor tympani är 25 mm lång muskel som är fäst i trumhinnan.
Musculus stapedius är en 6 mm lång muskel som fäster på det tredje hörselbenet stigbygeln. Vid ett plötsligt högt ljud spänns muskeln och stigbygeln dras bort från från det ovala fönstret och dämpar därmed effektivt överföringen av ljudvågor till innerörat.
Stapediusreflexen beskriver aktiveringen av ljuddämparmuskeln som är fäst på det tredje hörselbenet.
Om undersökningen
Vid undersökningen utsätts örat för korta starka (men inte hörselskadliga) tonimpulser av fem frekvenser. För varje inskickad ton mäts hur stora muskelryckningarna som uppkommer vid det tredje hörselbenet. Därmed kan ett svar beräknas för hur stapediusmuskeln aktiveras för olika ljudfrekvenser
Undersökningens resultat
Om stapediusmuskelns ryckningar inte kan utlösas kan detta tala för olika störningar. T e x att hörselbenskedjan är orörlig och stel, att hörselceller på vissa frekvenser är för skadade för att uppfatta tonen eller att de nerver som ska skicka impulserna för reflexen är skadade.
Reflextest ovan påvisar ett sämre svar för 4000Hz talande för att hörselcellerna för denna frekvens är skadade och inte kan uppfatta den insända tonimpulsen.